Docent

Sportief

Ze groeide op in het kleine dorp Piershil. Al sinds haar kinderjaren sport Nettie graag. Ze heeft tot haar zestiende geturnd.  En als het vroor bond ze de schaatsen om en schaatste zij fanatiek op de natuur ijsbaan in haar geboortedorp.

Na jaren te hebben geturnd, besloot zij het over een andere boeg te gooien, ze ging op Jazz-ballet. Een geweldige tijd, waarin zij fanatiek en enthousiast de lessen volgde. Later trad zij met de balletgroep regelmatig op bij studentenverenigingen.

Helaas stopten de Jazz-ballet lessen en is zij o.a. gaan joggen, skaten en  volgde zij groepslessen bij sportscholen. En zo bestond haar sportieve leven tot 1998 voornamelijk uit presteren en het regelmatig oplopen en herstellen van blessures.

Life-Change

Ze besloot het rustiger aan te gaan doen en een life-change te maken door Yoga-lessen te gaan volgen.

Daar leerde zij beter met haar grenzen omgaan, maar blessures bleven nog steeds niet uit. Presteren en uitblinken bleef een patroon om haar doel te bereiken.

Tot zij een bijzondere man ontmoette, Jan Vermaas. Deze man bood haar aan om kennis te maken met zijn Ki-Aikido. Er ging een nieuwe wereld voor haar open. Hier ging het om je Ki-point en je grenzen voelen vanuit ontspanning en je focus bij het Ki-point, een punt in je buik. Een onbekend begrip nog voor haar, toen.

Dat was het begin van een heel nieuwe ervaring met sporten. Geweldig!

Maar ze moest geregeld gecorrigeerd worden bij haar drang tot presteren! Het werd zelfs een uitdaging voor haar om dit patroon te veranderen. Ze vond het een prachtige sport. Desondanks was zij door omstandigheden genoodzaakt te stoppen met Ki Aikido.

Toch heeft deze periode haar leven voorgoed op een ander spoor gezet, waar zij Jan (overleden 2015) altijd dankbaar voor zal zijn.

Vervolgens pakte zij de Yogalessen weer op en ging naar Vipassana meditatielessen. Tot een goede vriendin haar in augustus 2002 enthousiast vertelde over Chi Neng Qigong. Het leek haar écht iets voor Nettie.

Chi Neng Qigong

In september 2002 volgde Nettie een 1-daagse kennismakingsworkshop met Patricia Walstijn van het Chi Neng Instituut. Het voelde zo goed en dat werd in de tijd die volgde alleen maar beter en duidelijker! Waar zij bij de yogalessen vaak werd geconfronteerd met een niet al te soepel bewegend lichaam, bleek dit bij Chi Neng Qigong van ondergeschikt belang te zijn. In april 2005 slaagde zij voor haar examen level 1 en in november 2011 voor level 2.

Door Chi Neng Qigong heeft zij geleerd vanuit ontspanning te trainen en met de focus in het lichaam en bij wat ze doet. Ze leerde in haar lichaam (eerder) te voelen wanneer het genoeg was en dat te respecteren in plaats van door te gaan om te presteren. Ook hier was presteren helemaal niet op zijn plaats!

Het werd voor haar steeds duidelijker dat een staat van liefde en respect voor lichaam en geest, dus voor haarzelf, belangrijk is. Dat is sindsdien haar doel…om met deze focus in het dagelijks leven te staan.

Haar focus is: Verbinden met het hart en de natuur. En van daaruit met respect en liefde kunnen verbinden met haar dierbaren, de Chi Nengers in haar lessen, de wereld waarin zij leeft en….met het moment. Een levenswijze waarin zij wil blijven ontwikkelen, transformeren, verbeteren en versterken.

Dagelijks leven

Chi Neng Qigong is niet meer uit haar dagelijks leven weg te denken. Zij heeft sinds haar diplomering al velen in groepsverband in-en buiten de Hoeksche Waard les gegeven.

Het is Nettie in de afgelopen jaren van lesgeven opgevallen, dat het bij velen ook een manier van leven is geworden. En wie na een aantal jaren gestopt is, komt veelal door een soort gevoel van heimwee weer terug.